Medisch specialismen - Symposium

Terug naar selectie

De Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde 2025

vrijdag 14 maart 2025, Ede

Een compact beeld van actuele thema's

Een greep uit het document ‘Specialist ouderengeneeskunde 2030’ van Verenso:

  • De specialist ouderengeneeskunde biedt de best passende medische zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een complexe zorgvraag, ongeacht waar zij verblijven.
  • Complexe zorgvragen ontstijgen de protocollen. Het is niet meer in één oogopslag te zien wat de juiste behandeling is omdat alles met elkaar samenhangt.
  • Kwaliteit van leven voor patiënten is leidend in het handelen van alle specialisten ouderengeneeskunde.

Graag haken we hierop aan in de nieuwste editie van de Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde door u wederom een mooie line-up van relevante thema’s en goede sprekers aan te bieden. Vanwege de grote waardering voor haar eerdere presentaties is internist Hanneke Joosten opnieuw van de partij. Ze bespreekt waar somatiek en cognitieve stoornissen elkaar ontmoeten, en waar de valkuilen zitten. Internist ouderengeneeskunde Pauline de Graeff gaat in op het starten met opioïden in de laatste levensfase, waar is het effectief en wanneer is het geïndiceerd? Gynaecoloog en vooraanstaand expert op het gebied van bekkenbodemproblematiek Karlijn Schweitzer geeft inzicht in de behandelmogelijkheden bij prolaps en incontinentie, en hoe u dat doet bij bedlegerigheid. 

Na de lunch bespreekt dermatoloog Joost Meijer hoe het zit met blaarziekten, een aandoening van de huid die met het stijgen van de leeftijd frequenter voorkomt. Ook besteden we wederom aandacht aan voeding, het blijft belangrijk. MDL-arts Gerd Bouma belicht naast (onder)voeding ook de gerelateerde onderwerpen PEG- en stomazorg. De mogelijkheden en onmogelijkheden van toekomstige medicatie tegen Alzheimer worden op een rij gezet door neuroloog Jort Vijverberg van het Alzheimercentrum Amsterdam. Tot slot behandelt ouderenpsychiater Daphne Everaerd een ander aspect van opioïden: langdurig
gebruik en verslaving. 

Natuurlijk is er naast het luisteren naar deze inspirerende sprekers ruim tijd voor interactie en vragen. Over die patiënt waarbij u
niet verder komt. Of waar de diagnose lastig is. Of waar behandelen weinig zin meer heeft, maar kwaliteit van leven wèl.

Inschrijven
Voor deze bijeenkomst schrijft u zich in via de bètaversie van onze nieuwe website en inschrijfmodule:
klik daarvoor HIER.
U helpt ons het nieuwe systeem te optimaliseren door uw ervaringen, vragen of opmerkingen met ons te delen via registratie@scem.nl of telefonisch via 0345-576642.

Datum vrijdag 14 maart 2025
Locatie ReeHorst
Plaats Ede

Accreditatie

Toegekend door ABC1 (specialisten ouderengeneeskunde) (6 punten); aanvraag in behandeling bij NVKG en VSR; internisten ouderengeneeskunde kunnen voor accreditatiepunten gebruik maken van de regeling ‘25% buiten eigen vakgebied’; bij voldoende belangstelling wordt aanvullende accreditatie overwogen

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 289

Doelgroep

Specialisten ouderengeneeskunde, internisten ouderengeneeskunde, (klinisch)geriaters en verpleegkundig specialisten

De Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde 2025

vrijdag 14 maart 2025, Ede