Jeugdgezondheidszorg - Symposium

Terug naar selectie

Tussen stilte en storm: onder- en overprikkeling bij het jonge kind

donderdag 16 mei 2024, Ede

Via deze link kunt de de evaluatie invullen:
https://www.survio.com/survey/d/A3A8F3T3V3Y6F9X8H

Ieder kind verwerkt prikkels: overal en altijd. Prikkels vanuit het lichaam en de omgeving worden geregistreerd en verwerkt om erop te kúnnen reageren. Wanneer de registratie of verwerking of reactie niet goed verloopt, kan dat zich op verschillende manieren uiten. Kinderen kunnen overspoeld raken door zintuiglijke prikkels of juist heel weinig reageren. Vaak wordt in de klinische praktijk een combinatie gezien van zowel onder- als overprikkeling, geassocieerd met andere problemen van het kind en het gezin, zoals eet-, slaap-, huil-, emotieregulatie-, aandachts- en ouder-kind-interactieproblemen. Deze problematiek kan de ontwikkeling van het kind op vele gebieden dan ook ernstig belemmeren. Vroegtijdige signalering en behandeling zijn dan belangrijk om de ontwikkeling weer op gang te brengen. Tijdens dit symposium bespreken we de volgende vragen: wat is onder- en overprikkeling? Hoe herken je een onder- en/of overprikkeld kind? En wat kun je als professional betekenen voor deze kinderen en hun ouders?

We starten de dag met een uitleg over prikkelregulatie en het onder- en overprikkelingsspectrum bij kinderen, waarna we dieper ingaan op technieken om beter om te gaan met afleidende prikkels. Je hoort hoe regulatieproblemen ontstaan en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. In de middag maken we een praktische verdiepingsslag. Je krijgt handreikingen om kinderen met regulatieproblemen te helpen met hun slaappatroon, eten en handvatten en technieken bij de aanpak van huilbaby’s. Tot slot kijken we naar de verbazingwekkende ontwikkeling van baby’s door hun van nature ingegeven nieuwsgierigheid en hoe je over- of onderprikkeling voorkomt.

Ben jij erbij op 16 mei in Ede?

Martine van Dongen-Boomsma, Kinder- en Jeugdpsychiater, Karakter

Datum donderdag 16 mei 2024
Locatie ReeHorst
Plaats Ede

Accreditatie

Toegekend door NVK, SKJ, LV POH-GGZ, NVvPO en Kwaliteitshuis Fysiotherapie (beroepsgerelateerd) (5 pnt), NIP K&J/NVO (4,5 pnt), ABSG en Kwaliteitsregister V&V (4 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 269

Doelgroep

Kinder- en jeugdartsen, artsen M&G, kinder- en jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, jeugd- en gezinsbegeleiders, (kinder)fysiotherapeuten, (K&J)psychologen, POH-GGZ en -jeugd; andere belangstellenden van harte welkom

Tussen stilte en storm: onder- en overprikkeling bij het jonge kind

donderdag 16 mei 2024, Ede