Jeugdgezondheidszorg - Symposium

Terug naar selectie

De obesitas-epidemie bij kinderen; een blik op de toekomst

donderdag 25 januari 2024, Ede

Tussen betutteling en verwaarlozing

Bijna 1 op de 8 kinderen in Nederland is te zwaar. Bijna een kwart van deze kinderen heeft de ziekte obesitas. Dit heeft vergaande gevolgen op medisch en psychosociaal gebied, niet alleen tijdens de jeugd van het kind dat meer weegt dan gezond is voor hem of haar, maar ook voor de toekomst. Om dit grote en nog steeds groeiende probleem aan te pakken, zijn een multidisciplinaire blik en een netwerkaanpak waarin alle facetten worden meegenomen nodig. Dit symposium laat zien hoe dat eruit ziet in de praktijk, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen. We duiken in de vele factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van obesitas én onderzoeken hoe een brede aanpak succesvol kan zijn. 

We trappen af met een gesprek tussen dagvoorzitter Merel van Dorp en een ouder van een kind met obesitas over de impact op het gezin en het kind zelf. Ze bespreken do’s & don’ts en hoe je omgaat met de lastige momenten. Van geneticus Lotte Kleinendorst hoort u welke invloed genen hebben en hoe zich dat verhoudt tot de invloed uit de omgeving. En wat doet stress in een gezin? Bijzonder hoogleraar Schuldenproblematiek Nadja Jungmann legt uit hoe financiële problemen het maken van verstandige keuzes bemoeilijken en hoe professionals deze gezinnen kunnen ondersteunen. Over de rol van voeding en de vraag of lijnen, koolhydraatarm eten en traktaties uitbannen nu wel of geen oplossing zijn, vertelt voedingswetenschapper Jaap Seidell.

Na de lunch gaan we verder in op de aanpak. Edgar van Mil was pionier op het gebied van een integrale aanpak, hoe ziet hij de ontwikkelingen? Kinderchirurg Ernest van Heurn bespreekt bariatrische chirurgie bij kinderen; dit mag tegenwoordig vanaf 13 jaar – een wenselijke ontwikkeling of moet de ingreep een ultimum remedium blijven? Ook met medicatie is steeds meer mogelijk. Kinderarts endocrinoloog Erica van den Akker laat zien welke kansen dit biedt maar ook welke risico’s en bijwerkingen in ogenschouw moeten worden genomen. Tot slot gaat kinderarts Saskia Bouma in op stigmatisering, zorg in de wijk, netwerkzorg en praten over overgewicht met het kind en diens omgeving.

Mede mogelijk gemaakt door een of meerdere vergunninghouders

Datum donderdag 25 januari 2024
Locatie ReeHorst
Plaats Ede

Accreditatie

Toegekend door NIP K&J/NVO (geldt ook voor SKJ) (5,5 punt), NVK, ABSG, VSR, ADAP en Kwaliteitsregister V&V (5 punten); Arts en Leefstijl (2 Leefstijlvignet punten)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 259

Leden van Arts en Leefstijl: € 244

Doelgroep

Jeugdartsen, artsen M&G/JGZ, kinderartsen, gespecialiseerd (jeugd)verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, diëtisten, psychologen; ook interessant voor huisartsen, fysiotherapeuten, IB-ers en andere belangstellenden

De obesitas-epidemie bij kinderen; een blik op de toekomst

donderdag 25 januari 2024, Ede