Online Nascholing - Live webinar

Terug naar agenda

Anticonceptie in de huisartsenpraktijk - Hoe blijf jij de expert en niet het internet?

maandag 16 september 2024, online

van 19.00 uur tot 20.45 uur

In deze tijd, waarin vrouwen steeds vaker zelf op zoek gaan naar informatie over anticonceptie, staat u als voorlichter voor nieuwe uitdagingen. De opkomst van sociale media en de invloed van online influencers spelen hierin een grote rol. Jongeren halen hun informatie steeds vaker van platforms als TikTok en Instagram, waar trends en hypes soms gevaarlijk misleidend kunnen zijn.

Een zorgwekkend voorbeeld hiervan is de huidige trend op TikTok waarin jonge vrouwen vooral negatieve ervaringen met (hormonale) anticonceptie delen, onjuiste informatie als feiten presenteren en aanmoedigen om te stoppen met de anticonceptiepil en over te gaan op ‘natuurlijke methoden’. Dit benadrukt het belang van informatie en effectieve counseling door u, de zorgprofessional. Tijdens dit webinar hoort u:

Fabels en feiten over hormonale anticonceptie
Hoe kunnen we reageren op angsten voor bijwerkingen om te voorkomen dat vrouwen al bij voorbaat hormonale anticonceptie als optie uitsluiten? Hoe zorgen we dat we vrouwen bereiken die om die reden niet naar de huisarts gaan voor anticonceptie?

De voor- en nadelen van natuurlijke anticonceptiemethoden
Zijn vrouwen wel goed geïnformeerd over de invloed van hoe zij de methode toepassen op de betrouwbaarheid? Welke rol kunt u hierin spelen en wat heeft u daarvoor nodig?

Adviezen voor counseling van jongeren
Hoe kunt u het beste een gesprek voeren over anticonceptie met jongeren? Wat zijn hun verwachtingen, en hoe kunt u inspelen op hun behoefte aan betrouwbare en duidelijke informatie? Richt u zich alleen op meisjes, of ziet u kans om hierover ook met jongens in gesprek te gaan?

De rol van de zorgverlener als betrouwbare informatiebron
Hoe zorgt u dat u gezien wordt als betrouwbare informatiebron versus de ervaringsverhalen van vriendinnen, online informatie en de invloed van influencers?

Mede mogelijk gemaakt door meerdere vergunninghouders

Datum maandag 16 september 2024
Locatie -
Plaats online

Accreditatie

Aangevraagd bij ABC1 en KABIZ

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 65

Doelgroep

Huisartsen en doktersassistenten; ook interessant voor praktijkondersteuners (GGZ)

Anticonceptie in de huisartsenpraktijk - Hoe blijf jij de expert en niet het internet?

maandag 16 september 2024, online