Medisch specialismen - Cursus

Terug naar selectie

Moeilijke patiënten: complexe klachten, complex gedrag, complex gedoe

Deze bijeenkomst is vol. U kunt zich inschrijven voor de nieuwe datum: 19 april 2024

Persoonlijkheidsstoornissen in de somatische setting:
stress bij de patiënt - stress bij u

Wist u dat uit onderzoek blijkt dat artsen bij patiënten met moeilijk gedrag tot wel 42% meer fouten maken? Vaak gaat het hierbij om patiënten met een persoonlijkheidsstoornis. Deze groep ervaart vaak veel stress, waardoor ze een verhoogd risico hebben op chronische ziektes, maagdarmaandoeningen, obesitas, artritis, hartproblemen, diabetes, vermoeidheid en chronische pijn. Ook ongezond gedrag, zoals roken en overmatig gebruik van alcohol, pijn- en slaapmedicatie, komt meer voor en maakt hen ontvankelijk voor fysieke klachten. Zo maken Borderline patiënten tot 6 keer meer gebruik van de algemene gezondheidszorg dan mensen zonder borderline. Bovendien hebben patiënten met een persoonlijkheidsstoornis vaker problemen met medicatietrouw, leefregels, adequaat inschatten van zorgbehoefte en inschakelen van hulp.

Omgaan met deze patiënten is meestal uiterst moeizaam, waardoor problemen ontstaan die niet zelden leiden tot vertrouwensbreuk, klachtenprocedures en verkeerde, over- of onderbehandeling. Dit geeft ook de zorgverlener veel stress en kan zelfs leiden tot burn-out van hele teams. Inzicht in persoonlijkheidsstoornissen en de mensen die eraan lijden is daarom van groot belang en kan u helpen de stress minder hoog te laten oplopen bij zowel patiënt als uzelf. Tijdens deze praktische nascholing krijgt u, aan de hand van voorbeelden en uw eigen casuïstiek, antwoord op o.a. de volgende vragen:

  • Hoe herkent u persoonlijkheidspathologie en eventuele comorbiditeit?
  • Hoe kunt u deze onderscheiden van de mens zelf of de somatische ziekte?
  • Hoe beïnvloeden persoonlijkheidsstoornissen de vatbaarheid voor ziekten?
  • Welke factoren beïnvloeden het succes van behandeling en hoe kunt u hieraan bijdragen?
  • Hoe beïnvloeden persoonlijkheidsstoornissen de behandelrelatie?
  • Hoe zorgt u dat u zelf niet verstrikt raakt in de complexe omgang met deze mensen?
  • En, niet in de laatste plaats, hoe kunt u beter omgaan met de stress die deze patiëntengroep veroorzaakt bij u en uw team?

De cursus begint om 09.45 uur (registratie vanaf 09.00 uur) en wordt rond 16.15 uur afgesloten.

Docent
Dr. Thom van den Heuvel • gz-psycholoog/psychotherapeut, afdeling Psychiatrie Radboudumc Nijmegen

INSCHRIJVEN
Via onderstaande link wordt u doorgestuurd naar de testomgeving van onze nieuwe website en inschrijfmodule. Voor deze bijeenkomst schrijft u zich hier in, zo helpt u ons het nieuwe systeem te testen en optimaliseren.

Klik hier

We nodigen u dan ook van harte uit uw ervaringen, vragen of opmerkingen met ons te delen via registratie@scem.nl of telefonisch via 0345-576642. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Datum vrijdag 3 november 2023
Locatie Landgoed de Horst
Plaats Driebergen

Accreditatie

Toegekend door ABAN (geldig voor alle BIG-erkende medisch specialismen, zie overzicht hiernaast), KNOV, VSR, Kwaliteitsregister V&V en ADAP (ergotherapeuten) (5 punten)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 405

Doelgroep

Alle zorgverleners die te maken hebben met moeilijke patiënten bij wie de persoonlijkheid van invloed is op klachten en behandeling

Deze bijeenkomst is vol. U kunt zich inschrijven voor de nieuwe datum: 19 april 2024

Moeilijke patiënten: complexe klachten, complex gedrag, complex gedoe

vrijdag 3 november 2023, Driebergen