Medisch specialismen - Cursus

Terug naar selectie

5 jaar Wet verplichte ggz

donderdag 30 januari 2025, Zeist

Terugblik en vooruitblik: waar staan we nu?

Vijf jaar na de inwerkingtreding van de Wet verplichte ggz (Wvggz) hebben we inmiddels de nodige ervaring met deze wet in de praktijk. De Hoge Raad heeft een groot aantal belangrijke uitspraken gedaan. De wet is voor het eerst geëvalueerd en er heeft een Verdiepingsonderzoek plaatsgevonden naar de uitvoering van de wet in de praktijk. En inmiddels heeft het Ministerie van VWS ook al een wetsontwerp voorbereid voor een ingrijpende herziening van de wet.

Hoogtijd dus om u bij te laten praten over alle actuele ontwikkelingen, de huidige stand van zaken en met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: wat betekent dit voor u in 2025?

In deze cursus krijgt u niet alleen een overzicht van de actuele ontwikkelingen in de jurisprudentie, de wetsevaluatie, het Verdiepingsonderzoek en – als dat beschikbaar is – het wetsontwerp, maar blikken we ook vooruit. Hoe kunt u anticiperen op de nieuwe wet? Wat kunt u nu al doen om verplichte zorg beter te voorkomen en de rechtspositie van cliënten te versterken? En wat betekent dit concreet voor u in de praktijk? Daarnaast is er volop ruimte voor het uitwisselen van tips en ervaringen.

Aan de orde komen onder andere de laatste ontwikkelingen met betrekking tot:

  • Procedures zorgmachtiging en crisismaatregel
  • Rekening houden met de wensen en voorkeuren van de patiënt
  • Omgaan met wils(on)bekwaamheid
  • Ambulante verplichte zorg
  • Samenwerking met gemeenten
  • Art. 2.3 Wfz-zorgmachtiging
  • Samenloop met de Wet zorg en dwang

Zo bent u in één dag helemaal op de hoogte! 

Basiskennis van de Wvggz wordt bekend verondersteld. Omdat interactie en discussie essentieel zijn, is de groepsgrootte beperkt.

Docent
Mr.dr. Emke Plomp, psychiater en gezondheidsjurist/juridisch adviseur, PSYCHOLEX; betrokken bij de wetsevaluatie en hoofdonderzoeker van het Verdiepingsonderzoek Uitvoering Wvggz (ZonMw)

Datum donderdag 30 januari 2025
Locatie Woudschoten
Plaats Zeist

Accreditatie

Aangevraagd bij NVvP; bij voldoende belangstelling wordt aanvullende accreditatie overwogen (neem hiervoor contact op met SCEM)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 515

Doelgroep

Geneesheer-directeuren, psychiaters, klinisch en GZ-psychologen, verpleegkundig specialisten, medewerkers Wvggz-administratie, juristen, leidinggevenden en anderen die zich met Wvggz bezighouden

5 jaar Wet verplichte ggz

donderdag 30 januari 2025, Zeist