Online Nascholing - Live webinar

Terug naar selectie

Een avond over Euthanasie in de psychiatrie

dinsdag 26 november 2024, online

Ontmoeting met dr. Sisco van Veen en dr. Rosalie Pronk

van 19.30 uur tot 21.45 uur 

Al geruime tijd is euthanasie op basis van psychisch lijden wettelijk toegestaan. Toch bleef het aantal psychiaters dat euthanasie uitvoerde in eerste instantie zeer klein en dientengevolge ook het aantal patiënten dat euthanasie kreeg. Wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken van deze lage aantallen liet onder andere zien dat psychiaters het moeilijk vinden te beoordelen of patiënten op psychische gronden ondraaglijk lijden. Ook vindt men het niet eenvoudig te bepalen of iemand uitzichtsloos lijdt, hetgeen wil zeggen of  iemand ‘uitbehandeld’ is. Een derde reden tot terughoudendheid is dat de beoordeling of de euthanasieprocedure correct doorlopen is door de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie achteraf plaatsvindt. Hierdoor kan de uitvoerend clinicus achteraf juridisch vervolgd worden. Werd euthanasie bij psychiatrische patiënten in eerste instantie vrijwel alleen uitgevoerd door het Expertisecentrum Euthanasie, inmiddels stijgt het aantal psychiaters dat euthanasie zou willen toepassen en zijn er GGZ-instellingen die euthanasie bieden. De soms heftige discussie tussen voor- en tegenstanders van euthanasie bij psychisch lijden, is recent geëscaleerd in de landelijke pers, waarna de NVvP heeft opgeroepen tot kalmte in het debat.

Deze avond wil in goede sfeer voor- en tegenstanders van euthanasie in de psychiatrie met elkaar en met de inleiders in contact brengen om standpunten en argumenten met elkaar uit te wisselen. De avond wordt ingeleid door psychiater dr. Sisco van Veen en medisch ethicus dr. Rosalie Pronk over de attitude van behandelaren en patiënten rond euthanasie bij psychisch lijden. Daarna zullen de inleiders, o.l.v. prof.dr. Ton van Balkom en prof.dr. Robbert Jan Verkes, met ons discussiëren over het thema en kunt u uw vragen en opmerkingen aan hen voorleggen.

Sprekers
Dr. Sisco van Veen, psychiater; promoveerde op het onderwerp euthanasie in de psychiatrie. Doet onderzoek bij het Amsterdam UMC en 113 zelfmoordpreventie naar de raakvlakken tussen psychiatrie en het levenseinde.

Dr. Rosalie Pronk, ethica en postdoctoraal onderzoeker bij het Radboud UMC; promoveerde op het onderwerp euthanasie in de psychiatrie. Interviewde hiervoor patiënten, naasten, psychiaters en huisartsen, werkte tevens voor de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

Datum dinsdag 26 november 2024
Locatie -
Plaats online

Accreditatie

Toegekend door FGzPt (2 pnt); aangevraagd bij NVvP; bij voldoende belangstelling wordt aanvullende accreditatie overwogen (neem hiervoor contact op met SCEM)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 79

Doelgroep

Primair voor GGZ-professionals (psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, SPV), andere belangstellenden van harte welkom

Een avond over Euthanasie in de psychiatrie

dinsdag 26 november 2024, online