donderdag 18 januari 2024, Zeist
Recente ontwikkelingen, uitdagingen en innovaties
In de afgelopen jaren is onze kijk op anticonceptie veranderd. Een groeiende weerstand tegen hormonale anticonceptiemethoden heeft geleid tot een heroverweging van alternatieve benaderingen voor geboorteregeling. Als professional gunnen we iedereen de meest betrouwbare methode maar wat nu als er gekozen wordt voor een minder betrouwbare methode? Nederland was gidsland op het gebied van anticonceptie, maar blijft dat ook zo? Op dit congres worden de facts en figures over het huidige anticonceptiegebruik en -gedrag gepresenteerd.
We beginnen de dag met nieuwe feiten en oude fabels over IUD’s. Wat betreft definitieve anticonceptie zijn de mogelijkheden veel beperkter geworden. Ook steeds meer jonge vrouwen kiezen hiervoor. Hoe gaat u hiermee om? ‘Mogelijke’ bijwerkingen van de pil worden besproken aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek. En wat zijn de nieuwe uitdagingen anno 2024 t.a.v. anticonceptiegebruik, zoekgedrag en voorkeuren van jonge vrouwen? Op het Lowlands festival is op een ludieke manier onderzoek gedaan naar de kennis en het gedrag van jongeren over seks en anticonceptie. U hoort de eerste resultaten.
De middag beginnen we met social media waar hormonale anticonceptie wordt bekritiseerd en ‘natuurlijke methodes’ gepropageerd door influencers. Hun vaak ongefundeerde adviezen over het niet gebruiken van hormonale anticonceptie hebben tot gevolg dat het gebruik van o.a. de pil afneemt. Wat is de invloed die zij hebben op hun vaak jonge volgers? En nu natuurlijke methodes weer helemaal hot zijn, hoe zat het dan ook alweer met de vruchtbare dagen? Een belangrijke veelbelovende innovatie is mifepriston, anticonceptie alleen als het nodig is. Is mifepriston werkelijk de gamechanger in de anticonceptie en krijgt de vrouw daarmee haar recht op zelfbeschikking terug? U wordt bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen. Met de laatste topic van deze veelzijdige dag ‘anticonceptie en duurzaamheid’ wordt de blik op de toekomst gericht!
Een leerzame dag vol informatie, innovatie en handvatten voor counseling en beter begrip van het gedrag van uw patiënten. Graag tot 18 januari!
Prof.dr. Bas Veersema, hoogleraar Benigne Gynaecologie
Dr. Carla van der Wijden, gynaecoloog - voorzitter SIG Anticonceptie NVOG
Anita Seinen, SCEM
Mede mogelijk gemaakt door een of meerdere vergunninghouders
Datum | donderdag 18 januari 2024 |
Locatie | Figi |
Plaats | Zeist |
Toegekend door NVOG, NVK, KNOV (cat. A/deelregister Anticonceptie), NVVS, NAPA en ABC1 (5 pnt), ABSG (4 pnt);
Het inschrijfgeld bedraagt: € 259
Gynaecologen (i.o.), kinderartsen (i.o.), jeugdartsen, artsen M&G, (klinisch) verloskundigen, huisartsen, abortuskliniek-artsen, seksuologen, verpleegkundigen O&G en physician assistants O&G
U kunt ons bereiken via onderstaande gegevens
deelnemersadministratie
donderdag 18 januari 2024, Zeist