vrijdag 7 februari 2025, Soesterberg
Alertheid bij professionals is noodzaak
Intieme terreur is een ernstige vorm van (ex-)partnergeweld die tot gevolg heeft dat slachtoffers langdurig in angst leven. Het kent een hoog risico op psychische en fysieke schade en kan zelfs een fatale afloop hebben. Bovendien treft het niet alleen het directe slachtoffer (de mishandelde (ex-)partner), maar laat het ook diepe sporen na bij kinderen die in deze omstandigheden opgroeien. Het vroegtijdig herkennen van intieme terreur is daarom van groot belang, voor de veiligheid én de mentale gezondheid van alle betrokkenen.
De impact op kinderen die leven in een omgeving waar intieme terreur voorkomt, is echter vaak slecht zichtbaar. De signalen die zij laten zien zijn zeer divers en kunnen makkelijk aangezien worden voor iets anders. De constante dreiging en stress kunnen leiden tot allerlei gedragsproblemen, depressie, angststoornissen en zelfs PTSS. Emotionele verwaarlozing kan ervoor zorgen dat het zelfbeeld en de zelfwaarde van het kind negatief worden beïnvloed. Veel kinderen zijn constant op hun hoede en proberen situaties te vermijden die tot conflict kunnen leiden. Deze alertheid kan zich uiten in angstig gedrag, moeite met concentreren en slaapproblemen. Ook is waakzaamheid geboden wanneer kinderen langdurig of met regelmaat onverklaarde fysieke en/of psychosomatische klachten laten zien. En kinderen kunnen zich, onder subtiele dwang of manipulatie, van de niet-gewelddadige ouder afkeren, wat niet zelden leidt tot contactverlies en daarmee enorme emotionele schade bij zowel de verstoten ouder als het kind.
Al deze signalen worden lang niet altijd (tijdig) herkend en veelvuldig verkeerd geïnterpreteerd als intieme terreur het niet-onderkende achterliggende probleem is. Misdiagnostiek ligt op de loer. Het herkennen van signalen bij de betrokken kinderen is cruciaal om hen te kunnen begeleiden en te helpen herstellen, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Om vroegtijdig te kunnen ingrijpen is bewustzijn en alertheid nodig van alle professionals die met deze gezinnen werken.
Aanvang 10.00 uur (registratie vanaf 09.30 uur), afsluiting rond 16.30 uur
Docenten
Mr. Jolande ter Avest, advocaat en mediator, Avest advocaten, Utrecht
Dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, Bureau Dijkstra, Utrecht
mmv de moeder van Famke, ervaringsdeskundige
Datum | vrijdag 7 februari 2025 |
Locatie | Kontakt der Kontinenten |
Plaats | Soesterberg |
Toegekend door MfN (5 punten); aangevraagd bij ABSG, Kwaliteitsregister V&V, SKJ, NOvA; bij voldoende belangstelling wordt aanvullende accreditatie overwogen
Het inschrijfgeld bedraagt: € 279
Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, jeugdbeschermers, (K&J) psychologen, kindbehartigers/mediators, familierechtadvocaten; ook interessant voor wijk- en buurtteams, maatschappelijk werkers en iedereen betrokken bij dit onderwerp
U kunt ons bereiken via onderstaande gegevens
deelnemersadministratie