Online Nascholing - E-Learning

Terug naar agenda

Nieuwe e-learning: Pijn op de borst zonder obstructief coronairlijden

Wat te doen bij pijn op de borst zonder aanwijzingen voor obstructief coronairlijden?

Een groot deel van patiënten met klachten van pijn op de borst waarvoor niet direct aanwijzingen zijn voor obstructief coronairlijden, hebben mogelijk coronaire vaatdysfunctie. Onder coronaire vaatdysfunctie wordt verstaan spasmen van coronairarteriën en/of coronaire microvasculaire dysfunctie (CMD). In de Landelijke Transmurale Afspraak Stabiele Angina Pectoris (LTA SAP) wordt beperkt aandacht besteedt aan stabiele angina pectoris ten gevolge van coronaire vaatdysfunctie. Daarom deze nascholing met als doel bij te dragen aan adequate herkenning, erkenning, verwijzing en behandeling van patiënten met pijn/druk/benauwd gevoel op de borst en (verdenking op) coronaire vaatdysfunctie.

Deze e-learning is gebaseerd op de NVVC leidraad Pijn op de borst zonder obstructief coronairlijden en op de Landelijke Transmurale Afspraak Stabiele Angina Pectoris vanuit het NHG (waaronder de NHG-Standaard Stabiele angina pectoris (2019)) en is ontwikkeld door onderzoekers, cardiologen en huisartsen vanuit de HartvaatHAG.

Leerdoelen
Na het volgen van deze module:

  • Weet u meer over de achtergrond van coronaire vaatdysfunctie en waarom het belangrijk is om dit als oorzaak voor niet-obstructief coronairlijden te herkennen.
  • Weet u hoe u tot de ‘werkdiagnose’ coronaire vaatdysfunctie kan komen door uitsluiten van andere oorzaken en het uitvragen van symptomen en risicofactoren bij mensen met pijn/druk/benauwd gevoel op de borst.
  • Weet u dat er verwijsoverwegingen zijn voor patiënten met atypische of aspecifieke thoracale klachten waarbij er aanwijzingen zijn voor coronaire vaatdysfunctie.
  • Weet u meer over de pathofysiologie van coronaire vaatdysfunctie en heeft u meer inzicht in de diagnostische mogelijkheden van de cardioloog.
  • Weet u welke behandelopties er momenteel zijn voor patiënten met coronaire vaatdysfunctie en hoe u daar als huisarts aan kunt bijdragen.

Studiebelasting
60 minuten

Accreditatie

Toegekend door ABC1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, AVG): 1 punt

Inschrijfgeld

€ 30 door directe betaling via iDeal

Na inloggen op www.scemonline.nl selecteert u de e-learning. Via iDeal betaalt u het verschuldigde bedrag, u heeft direct toegang.
Heeft u nog geen account dan kunt u deze snel en makkelijk aanmaken.

N.B. Wilt u meerdere vouchers bestellen, stuur dan een email aan:
online-nascholing@scem.nl

Doelgroep

Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en arts VG

Nieuwe e-learning: Pijn op de borst zonder obstructief coronairlijden