Jeugdgezondheidszorg - Symposium

Terug naar agenda

AJN NVK Dag 2024 - Geprikkeld brein, uitdagende maatschappij

vrijdag 14 juni 2024, Arnhem

Inschrijven is nog mogelijk bij de registratiebalie op locatie!

Dit jaar is het thema 'Geprikkelend brein, uitdagende maatschappij; jeugd- en kinderarts samen in Gezondheid en Welzijn'. Ieder kind verwerkt prikkels, overal en altijd. Wanneer de registratie of verwerking of reactie niet vlekkeloos verloopt, kan dat zich op verschillende manieren uiten.

Het ontrafelen van de neurologische 'mysteries' door goed neurologisch onderzoek bij de allerkleinsten (0-4 jaar) vormt een extra uitdaging. Jolanda Schieving, kinderneuroloog Radboudumc, neemt ons mee op een boeiende reis door de systematiek van neurologisch onderzoek en prikkels bij jonge kinderen. Sensorische informatieverwerking (SI) bij kinderen van 4-12 jaar is een intrigerend thema. Problemen komen relatief vaak voor: bij normale kinderen 1 per klas, bij kinderen met een stoornis of een verstandelijke beperking in 80% van de gevallen, en bij kinderen met autisme komt het bij 95% van deze kinderen voor. Fabienne Naber (neurobioloog) onthult de geheimen van het brein en bespreekt wat te doen wanneer stimulerende prikkels belemmerend worden. Chantal O’Dwyer (klinisch neuropsycholoog) deelt praktische inzichten over interventies en behandelingen, en leert ons de essentie te scheiden van de ruis.

De druk op de jeugdzorg is groot. Leven in deze tijd is voor veel jongeren uitdagend. Floortje Scheepers, hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en auteur van 'Mensen zijn ingewikkeld', deelt haar ideeën over de inrichting van de zorg voor kwetsbare jongeren en de rol van de samenleving zelf daarin. Ze gaat er graag met u over in gesprek. Levi van Dam is bijzonder hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn ogen sluit professionele hulp voor jongeren met problemen vaak onvoldoende aan bij de belevingswereld van die jongeren. ‘Ik werk aan nieuwe vormen van jeugdhulp die jongeren wel aantrekkelijk vinden. Denk aan digitale oplossingen zoals apps, virtual reality en robotica, maar ook het effect van therapie door samenwerking met naasten uit de omgeving (JIM) en het gebruik van psychedelica (MDMA).’ Waar velen zich zorgen maken over de invloed van de mobiele telefoon en social media op jongeren, maakt Van Dam er juist gebruik van. Hij deelt zijn ideeën en best practics met je.

We eindigen de dag met Maarten Boudry, filosoof en columnist. Dankzij de vooruitgang van wetenschap beschikten we nog nooit over zoveel kennis over de wereld, maar toch blijven bijgeloof en irrationaliteit welig tieren. Vanwaar deze paradox? Kritisch denken is helaas niet aangeboren. Maarten gaat op zoek naar de valkuilen van ons brein en reikt instrumenten aan om ons te wapenen tegen pseudowetenschap en bijgeloof.

Een heel divers en prikkelend programma, geleid door Piet-Hein Peeters, journalist gericht op de gehele jeugdgezondheidszorg en kindergeneeskunde in alle leeftijdscategorieën. We hopen dan ook dat vanuit beide beroepsgroepen zoveel mogelijk collega’s zullen aansluiten: we staan Samen Sterk!

Wij hopen van harte je vrijdag 14 juni te ontmoeten op Papendal!

De programmacommissie

Inschrijven
U schrijft in via het inschrijfformulier van het NVK Congres.
Kies hierop datum of data van deelname: klik hier

Mede mogelijk gemaakt door een of meerdere vergunninghouders

Datum vrijdag 14 juni 2024
Locatie Congrescentrum Papendal
Plaats Arnhem

Accreditatie

Toegekend door ABSG, NVK, VSR en Kwaliteitsregister V&V (6 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt
AJN NVK-dagprogramma 14 juni gereduceerd tarief: € 205* 
AJN NVK-dagprogramma 14 juni regulier tarief: € 280 

*Gereduceerd tarief: NVK-seniorleden, NVK-juniorleden, AIOS, ANIOS, arts-assistent, onderzoeker, basisarts, student, arts M+G, jeugdarts en verpleegkundigen.
Voor de overige inschrijfgelden zie de webpagina van het NVK congres 2024: klik hier.

Doelgroep

Jeugdartsen, artsen M&G, kinderartsen, jeugd- & kinderverpleegkundigen en overige professionals in de zorg rond kind en jeugd. Tevens zijn zij die hiervoor in opleiding zijn van harte welkom

AJN NVK Dag 2024 - Geprikkeld brein, uitdagende maatschappij

vrijdag 14 juni 2024, Arnhem