donderdag 29 februari 2024, online
Link naar de evalautie:
https://us02web.zoom.us/survey/XjgzFaQMNg9AarFRyZiwNjS0M-opmm8F3ZapgoBgtlkPmHbPPUM.XX2jaD_1i3MgD3z7/view?id=dwJKA4jsSraWbC9KFse7zQ#/sharePreview
Optimaliseren van de samenwerking tussen ouder en professional
Uitzending: 15.00 uur – 16.30 uur
Ouderschap gaat gepaard met mooie momenten, maar kent ook momenten waarbij ouders hun kind moeten opvoeden en verzorgen in stressvolle situaties, zoals bij ziekte, ontwikkelingsproblematiek, problemen op werk of in de partnerrelatie of sociaal-economische zorgen. Een goede samenwerking tussen zorgverleners en ouders is dan van groot belang voor de kwaliteit van zorg, maar ook voor het bredere welzijn van het gezin en niet te vergeten voor uzelf. In de praktijk verloopt deze samenwerking echter niet altijd soepel. Ouders en professionals onderschatten het belang van hun onderlinge relatie en praten langs elkaar heen, of richten zich afzonderlijk en tegenstrijdig op het kind. Dit ligt meestal niet zozeer aan de één of de ander, maar aan de wisselwerking tussen beiden.
Hoe kunt u een positieve werkrelatie met ouders tot stand brengen en onderhouden? Om als zorgverlener op het juiste moment, met het juiste niveau en op de juiste toon goed aan te sluiten bij de ouders is een hele uitdaging. In dit webinar krijgt u handvatten en tips om de relatie met de ouders te optimaliseren zodat een kind zo goed mogelijk het zorgtraject kan doorlopen. Om te beginnen is er aandacht voor ‘oudergericht’ kijken, een benadering die ervoor zorgt dat ouders zich niet (of minder) aangevallen voelen of gevoelens van weerstand ervaren. Welke beelden heeft u van de ouders en welke beelden hebben zij zelf? Aan de hand van een aantal filmfragmenten richten we ons juist niet op risicofactoren, maar op beschermende factoren en bespreken we hoe deze kunnen worden toegepast in de praktijk.
U hoort op welke manier ouders en gezinsleden met elkaar samenwerken en wat hierin belangrijk en helpend is. Een essentiële factor in dit proces zijn de levensvaardigheden van ouders (en kinderen). Om deze te versterken zijn verschillende interventies ontwikkeld, gericht op zowel ouders als kinderen en zowel op de situatie thuis, op school als in de bredere omgeving. En natuurlijk bespreken we wat u kunt doen in de communicatie met ouders om de samenwerking te verbeteren.
Datum | donderdag 29 februari 2024 |
Locatie | - |
Plaats | online |
Toegekend door ABAN (geldig voor alle BIG-erkende medisch specialismen) en Kwaliteitsregister V&V (2 punten) en ADAP (1,5 punt)
Het inschrijfgeld bedraagt: € 49
Voor iedereen die als zorgverlener met kinderen en ouders te maken heeft, zoals jeugdartsen, kinderartsen, artsen M&G, paramedici, maatschappelijk werkers, jeugd- en kinderverpleegkundigen, huisartsen, POH-jeugd, K&J psychologen, gezinshulpverleners
U kunt ons bereiken via onderstaande gegevens
deelnemersadministratie
donderdag 29 februari 2024, online