Medisch specialismen - Live webinar

Terug naar agenda

Een avond met Bernard Sabbe

donderdag 9 november 2023, online

Wij stellen uw mening op prijs, via deze link kunt u de evaluatie invullen: https://www.survio.com/survey/d/C4T7Q3S8O9Y0C7Z3S

 

Uitzending: 19.30 uur – 21.45 uur

Ontmoeting met de auteur van de ‘De vele lichamen die we zijn’

Prof.dr. Bernard Sabbe is naast psychiater en psychotherapeut tevens neurowetenschapper en filosofisch geïntreresseerd. Tijdens zijn hele werkzame leven als psychiater en onderzoeker werd hij geïntrigeerd door de interactie tussen lichaam en psyche. Nu, aan het einde van zijn wetenschappelijk carrière, is zijn fascinatie voor het onderwerp geculmineerd in het boek ‘De vele lichamen die wij zijn’. Dit werk, geschreven met filosoof Luc Braeckmans, behandelt de vraag hoe in de westerse filosofie gedacht is over het lichaam. Dit inspireert een bredere kijk dan de anatomisch-mechanische wijze van de geneeskunde sinds Descartes en een meer gedifferentieerde kijk op het lichaam in de psychologie en psychiatrie.

Bernard Sabbe: “Wat is dat, een lichaam? Het lichaam dat ons van bij het wakker worden voortbeweegt tot het ’s avonds uitgeteld in slaap valt. Het lichaam dat ons denken en voelen draagt en bepaalt hoe wij in de ogen van anderen verschijnen. Het lichaam dat we met elkaar in intimiteit delen. Het lichaam dat verandert in vele psychopathologische condities zoals angst en depressie, psychose, apathie, verslaving en anorexia nervosa.”

Uitgaande van de opvattingen over het lichaam van een aantal belangrijke westerse filosofen, bespreekt professor Sabbe wat hun bijdrage is aan het begrijpen van het lichaam in verschillende psychiatrische beelden. Zo worden thema’s behandeld als de lichaamsbeleving (Merleau-Ponty), het vitale lichaam (Bergson), het onbekende lichaam (Nietzsche), het sociale en gedisciplineerde lichaam (Foucault), het erotische lichaam (Levinas), het gewelddadige (Girard) en het emotionele lichaam (Nussbaum). Aan de hand van casus uit de psychiatrische praktijk hoort u hoe het denken van deze filosofen een inspiratie kan zijn voor onze hedendaagse psychiatrische diagnostiek en behandelingen.

Tijdens dit webinar houdt professor Sabbe eerst een presentatie over zijn werk. Daarna zal hij, o.l.v. prof.dr. Ton van Balkom en prof.dr. Robbert Jan Verkes, met ons discussiëren over het thema en kunt u uw vragen en opmerkingen aan hem voorleggen.

Datum donderdag 9 november 2023
Locatie -
Plaats online

Accreditatie

Toegekend door NVvP (1 punt), FGzPt en NIP-Eerstelijn, Lichaamsgericht en K&J/NVO (2 punten); bij voldoende belangstelling wordt aanvullend accreditatie aangevraagd

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 79

Doelgroep

Primair voor GGZ-professionals (psychiaters, psychologen, psychotherapeuten), andere belangstellenden van harte welkom

Een avond met Bernard Sabbe

donderdag 9 november 2023, online